29 Mayıs 2008 Perşembe

Down Sendromlu Çocukların Gelişim Eğrileri

Muscat'ta, okyanus kıyısında med-cezir


Down Sendromlu çocukların boy ve kilo olarak gelişimleri sıradan çocuklara göre daha farklıdır. DS'lu çocukların gelişimlerini takip eden çocuk doktorlarının gerçekçi bir kontrol yapabilmeleri için Down Sendromuna özel gelişim eğrileri hazırlanmıştır.

Gelişim eğrileri kullanılırken, çocuğun şu anda hangi noktada olduğu (%5 ile %95 arasında herhangi bir yerde olması normal kabul edilir) ve zaman içerisinde nasıl geliştiği takip edilir. Dolayısıyla ebeveynlerden çok, doktorların uzun süreli kullanacağı bir grafiktir.

Çocuk doktorları çocuk doğduğundan itibaren gelişimini bu grafiğin üzerine not alıyorlar. Mesela bebek doğduğunda 3.0kg idi diyelim, yani %50 çizgisinde. 6 ay sonra 4.2 kg ile %25 çizgisine düşseydi acaba bir sorun mu var diye doktoru kontrol edecekti. Ama doğduğunda 2,4kg olan bir bebek altı ay sonra 4.4 kg olursa (gene %25 çizgisinde) bir sorun olmaz çünkü kendisinden beklenen gelişmeyi göstermiş demektir. Veya doğduğundan beri %50-60 çizgilerinde gelişen bir çocuk 9 yaşındayken birdenbire 15cm uzayıp %95 çizgisine geçerse gene bir sorun mu var diye doktorlar bakacak demektir (bize oldu, bir yılda 10cm uzayınca erken ergenlikten şüphelendiler mesela, çıkmadı sonra neyse ki). Bazı çocuklar ufak tefektir ve zayıftır, daha düşük çizgilerde gelişir, bazıları da iri ve yapılıdır %95'de çizgisinden giderler. Bunların ikisi de sağlıklıdır. Önemli olan kendi çizgisinde tutarlı ve sağlıklı şekilde büyümesi.

Robert Cem bebekken ben basıp, doktoruna vermiştim ve bunları referans almıştı. Bu grafikleri doktorunuzla paylaşmanızı tavsiye ederim. Doktorunuzun işine yarayacağını umarım.

(Referans: Pediatrics® - Official Journal of American Academy of Pediatrics-(81) 1988 ) Bu çizimlerin orijinaline www.growthcharts.com sitesinden ulaşabilirsiniz. Down Sendromu ile igili medikal bilgi edinmek isterseniz Medical & Surgical Care for Children with Down Syndrome, A Guide for Parents, Woodbine House, 1995, adlı kitabı öneririm. Burada belirtilen herhangi bir bilgi doktorunuzun tavsiyesi yerine geçemez. Herhangi bir sorunuz varsa doktorunuz ile paylaşınız.


Sağlıklı yaşamın sırrı spordur diyerek bir de sporcu oğlumun fotoğrafını koydum.
Nisan 2008

Çizelgelerde yatay çizgide çocuğun ay veya yıl olarak yaşı, dikey çizgide de cm cinsinden boy uzunluğu veya kg cinsinden ağırlığı yazılı. (0-3 yaş aralığında ay, 3-18 yaş aralığında yıl kullanılıyor.) Çocuğunuzun kaç aylık olduğunu bulup, o çizgiden dümdüz yukarı çıktığınızda gelişiminin nerede olması gerektiğini görebilirsiniz. %50 ortalama değerdir. %50'nin üstü averajın üstünde gelişiyor (örn yaşına göre ortalamadan daha uzun), altı ise daha averajın altı demektir. Ancak yukarıda da belirttiğim gibi çocuk hep %30 veya %90 çizgisinde gidiyorsa bu sorun olarak kabul edilmez, ani iniş-çıkışlar sorun kabul edilir.


Down Sendromlu Erkek Çocuk 0-3 Yaş
Uzunluk Gelişim Eğrisi






Down Sendromlu Erkek Çocuk 0-3 Yaş
Ağırlık Gelişim Eğrisi






Down Sendromlu Erkek Çocuk 2-18 Yaş
Uzunluk Gelişim Eğrisi







Down Sendromlu Erkek Çocuk 2-18 Yaş

Ağırlık Gelişim Eğrisi









Down Sendromlu Kız Çocuk 0-3 Yaş

Uzunluk Gelişim Eğrisi






Down Sendromlu Kız Çocuk 0-3 Yaş

Ağırlık Gelişim Eğrisi







Down Sendromlu Kız Çocuk 2-18 Yaş

Uzunluk Gelişim Eğrisi






Down Sendromlu Kız Çocuk 2-18 Yaş
Ağırlık Gelişim Eğrisi



Hiç yorum yok: