29 Aralık 2008 Pazartesi

Hippoterapi


Robert 9-11 yaş aralığında, 3 sene kadar hippoterapi aldı . Tulya Kurtulan Binicilik Akademisine haftada bir, 50 dakikalık seanslar halinde devam etti. İlk başlarda midilli ile başladı ama daha sonra standart bir ata binmeye başladı. Her hafta Zümrüt'e havuç götürmeyi unutmadık :) ve sanırım bundan Zümrüt kadar hepimiz keyif aldık. Hippoterapiye severek üç yıl devam ettik, hatta madem gidiyoruz bari Daniel de ders alsın diye düşündüğümden ağabeyi sayesinde Daniel de ata binmeyi öğrendi ama yeri bize çok uzak olduğundan bir süre sonra bırakmak zorunda kaldık.

Hippoterapi, engelliler için özellikle tavsiye edilen bir alternatif terapi. Atın ritmik hareketlerinin dengeyi, sensori uyumu, kas sıkılığını, omurga duruşunu, nöromotor fonksiyonu olumlu etkilediğine dair araştırmalar var. Bunların en çok kaba motor gelişimi şeklinde kendini gösterdiği söyleniyor. Ayrıca canlı bir varlıkla kurulan bağlantının psikolojik faydalarına da dikkat çekiliyor. Down Sendromu, otizm, CP gibi farklı engel gruplarında kullanılıyor. Son yıllarda yapılan ve faydasını kanıtlayan araştırmalarla giderek kabul görmeye ve yaygınlaşmaya başladı ama hala kesin bir sonuça ulaşılmış değil.

İstanbul'da TKBA dışında başka özel binicilik kurumlarında bu çalışma yapılıyor mu bilmiyorum. Eğer rastlarsam buraya ilave edeceğim. Ancak iki merkezde daha bu tür çalışmalar devler desteği ile yapılıyor. Veliefendi Hipodromu’ndaki Türkiye Jokey Kulübü Ekrem Kurt Aprianti Eğitim Merkezi’nde 4-21 Yaş arası zihinsel engellilerle çalışmalar yapılıyor. Bunlara İstanbul Büyükşehir Belediyesi Özürlüler Müdürlüğü (İSÖM) de eklendi. Florya Florya Özürlüler Yaz Kampı’nda başlayan ve 3-15 yaş grubunu kapsayan bu çalışmalarla ilgili haberin detaylarını İSÖM web sitesi 'nden edinebilirsiniz.

Bu programa katılmayı düşünenler için çok önemli bir uyarım var: lütfen çocuğunuzun AAI (Atlanto Axial Instability) sorunu olmadığından emin olmadan buna başlamayın.

Florya'da veya Veliefendi'de buna yönelik bir önşart isteniyor mu bilmiyorum ama dünyada Down Sendromlu kişiler için hippoterapiye doktor raporu olmadan başlanmıyor. Bu raporu almak da çok kolay, sadece 3 açıdan boyun röntgeni çekilmesi gerekli. Risk oluşturan spor aktivitelerine katılmadan önce (jimnastik, güreş, at binme mutlaka bunların arasında) veya boynun manipülasyonunu gerektirecek, anestezi verilen her çeşit ameliyat öncesinde bu kontrolün doktor tarafından mutlaka yapılması öneriliyor. AAI nedeniyle Robert 7 yaşındayken bir felç ve akabinde bir ameliyat geçirdi, (AAI ile ilgili bilgi için bu yazıyı okuyun) ameliyatı çok başarılıydı çok şükür, hatta 2 yıl sonra ata binmesine bile izin verildi ama gerek ameliyat gerekse sonrası halo takılan aylar gerçekten zor süreçler, farkedilmemiş bir AAI nedeniyle felç veya daha vahim şeyler yaşanmasını hiçkimse istemez. Basit 3 röntgen, çektirin ve raporunuzu alın mutlaka.

5 yorum:

tuğçeadaş dedi ki...

Gün hanım, selamlar...
Ben Türkiye Jokey Kulübü foto mühabiri Tuğçe.
Klübümüzde yapılan Hippoterapi ile ilgili bir haber hazırlıyorum. Önce biraz Hippoterapi'yi araştırayım derken sizin blogunuza rastladım. Sizinle aynı durumda olanları bilgilendirmeniz ne kadar hoş.
Robert nasıl?
Umarım, her geçen gün daha iyiye gider.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Merhaba :)

Mesajınız için çok teşekkürler. Ne güzel bir konu seçmişsiniz. Yazınızla beraber bu farkındalığın da daha artacağına eminim. Yazınız bittiğinde bana da haber verebilirseniz mutlaka blogumda ve üyesi olduğum forumlarda refere etmek isterim.

Robert yaz tatilinin keyfini çıkarmak ve lise öğrenci olmaya hazırlanmakla meşgul. Ah, öğrencilik gibisi var mı?

Sevgiler

Gün

tuğçeadaş dedi ki...

Bugün başladım yazıma. Kulübe gelen iki okulla görüştüm. Güzel gelişmelerin haberlerini aldım. Yazı neticelenince mutlaka size iletirim.
sevgiler, selamlar, kolaylıklar...

Adsız dedi ki...

Merhaba, Yaz tatili girince araya yazınızı ancak gördüm. Mutlaka okumak isterim, bu güzel emeğiniz için sizi kucaklıyorum.

tuğçeadaş dedi ki...

Selamlaaar,
yazı dergide yayınlanınca birkaç tv kanalı çekim ve röportajlar yaptılar. Duyulması ve faydalanılması anlamında tv iyi oldu.en önemlisi burada ücretsiz uygulanıyor.
yazıya http://www.tjk.org/Content/TjkSesi/TjkSesi.aspx
ağustos sayısından ulaşabilirsiniz.
Umarım keyfiniz yerindedir. Ben de kucaklarım sevgiyle...