25 Ağustos 2009 Salı

İrlanda 10.Dünya DS Kongresi (1)


Geçen hafta Robert ve ben, İrlanda'da 10. Dünya Down Sendromu Kongresi'ndeydik. Çok yoğun ama bir o kadar da güzel bir gezi oldu.

Konferans öncesinde oğlumla 3 gün Dublin'i gezdik. Çok yürüdük, çok eğlendik ve çok yedik! Robert ilk kez Guiness tattı :) eh, haliyle pek beğenmedi.

Dublin küçük bir şehir, Robert ile beraber 3 günde yürüyerek neredeyse her yerini gezdik. 1500'lü yıllarda kurulmuş saygın üniversite Trinity College ve içindeki Long Room ve Book of Kelt etkileyiciydi. Trinity College içinde zihinsel engelli kişilere yönelik 2 yıllık bir "üniversite" eğitimi programı var. Aşağıda daha detaylı anlatacağım. Benzeri programları yakında ülkemizde de görmeyi diledik tabii.

Şık alışveriş caddesi Grafton Street, büyük katedraller, yemyeşil parklar, Molly Malone heykeli, müzeler... Hepsinden büyük keyif aldık. Dublin Kalesinin içindeki Chester Beattie Kitaplığı inanılmaz etkileyici. İçinde çok meşhur Türk eserleri de var. Siyer-i Nebi koleksiyonu ve yeşim tabletler üzerine yazılmış Çin orijinli koleksiyon da dahil olmak üzere müthiş eserler var. Yolunuz Dublin'e düşerse kaçırmayın derim.

Temple Bar bölgesinde gezdik, uzun uzun bir sokak rock konseri izledik. Meşhur Boxty yemeğinden yedik, akabinden gelen büyük çikolatalı tatlı Robert'ı pek memnun etti.



Riverdance gösterisini izledik. Dansçıların zerafetini ve senkronize adımlarını hayranlıkla izledik. Sonra otele dönerken yolda kendi kendimize İrlanda dansı yapmaya çalışıp, çok güldük. Dublin'in Viking mirasını eğlenceli bir şekilde anlatan Viking Splash Tour ile, önce otobüs sonra da gemi olan amfibian bir araçla güzel ve eğlenceli bir şehir turu yaptık. Korkunç Vikingler olarak, arada kaldırımda yürüyen zavallı turistleri korkutmayı da ihmal etmedik tabii...

3 yorum:

canan demet kurt dedi ki...

Merhaba,
Bu akşam aklıma geldi birdenbire, neler oldu acaba konferansta diye,bir tıkladımki neler olmuş neler:))Sizi kıskanmadım desem yalan olur, yoğun ama keyifli görünüyor herşey.Robert da çok karizmatik! Özlemişim, bu aralar bir kahveye gelip hem sizden hem de Robert'tan İrlanda'yı ve yaşadıklarınızı dinlemem lazım:))Yüreğinize ve elinize sağlık, fazla söze gerek yok..

Adsız dedi ki...

Ohoo, daha neler oldu, ne maceralarımız var neler! Robert yılanlar-örümceklerle mi oynamadı, parkta yürürken gazeteye resmimiz mi çekilmedi... Gelin kahveye de anlatalım :)

Nurhan Oruç dedi ki...

Yukardaki yorum sahibiyim ama sanırım adımı yazmayı unutmuşum. Sevgiyle kalın :-)