25 Temmuz 2008 Cuma

Gözlük Kullanımı


(Robert Cem 5 yaşında çok sevgili Gülderen Teyze'siyle :)


Yıllar yıllar önce Robert Cem 2 yaşındayken hem tüm gün gözlük takmaya başladı, hem de sağ gözünde kayma olduğu için günde en az 60 dakika sol gözünün üstünü kapatan göz bandı kullanmaya başladı. İki yaşındaki bir çocuk için bunu yapmanın ne kadar sevimsiz olabileceğini tahmin edersiniz. Ama yapmamız da gerekli olduğu için çeşitli taktikler geliştirerek başladık. Bir süre sonra gerçekten de gözlükle daha iyi gördüğünü fark ederek gözlüğünü kendiliğinden takmaya başladı. Göz kayması için kullanması gereken göz bandı mücadelemiz biraz daha uzun sürdü ama çok sevdiği videolar sayesinde onu da kabul etti. İki sene kadar sonra sonra bir arkadaşımın kızı da benzeri bir sorun yaşamaya başladığında neler yaptığımızı onunla paylaşmıştım, buraya da ekliyorum. Umarım siz de işinize yarar bazı bilgiler bulursunuz.


ÇOCUKLARIN GÖZLÜK TAKMALARINA VEYA GÖZ KAYMASINA KARŞI TEK GÖZLERİNİ KAPATMALARINA YARDIMCI OLACAK BAZI FİKİRLER

GÜN BİLGİN
Mayıs 1998


1. Gözlük/göz bandını başlangıçta kısa sürelerle takın ve zaman içerisinde yavaş yavaş süreyi uzatın. Örneğin çok zorluk çıkaran bir çocukta günde birkaç kez sadece 1 dakika takın. Bu sürenin sonunda onu övün ve takdir ettiğinizi gösterin.

2. Onunla beraber aynı anda siz de gözlük takın veya gözünüzü kapatın. Hem beraber eğleneceksiniz ve hem de çocuğunuz yalnız olmadığını görecektir. Çocuklar taklit etmeye bayılırlar.

3. Video/çizgi film/televizyon seyretmeyi seviyorsa buna sadece gözlük/göz bandı takması halinde izin verin. Çok mücadele eden çocuklar için çizgi filmi annesinin kucağında elleri gözlük/göz bandını atamayacağı şekilde tutularak seyretmeye başlamak ve gene süreyi yavaş yavaş artırırken elleri de yavaş yavaş serbest bırakmak denenebilir.

4. Çocuğunuzun takmasını talep etmediğiniz saatlerde, sahte bir gözlüğü (yada kullanıyorsanız kendi gözlüğünüzü) veya özellikle kendiniz için hazırladığınız göz bandını takın ve çocuğunuzun sizi böyle görmesini sağlayın. Çocuğunuzun sizi duyabileceği bir ortamda (ama doğrudan ona hitap etmeden) eşinize veya diğer çocuklarınıza gözlüklerinizi/göz bandınızı ne kadar çok sevdiğinizi anlatın.

5. Eğer yuvaya/okula gitmiyorsa evde, gidiyorsa yuvada gözlük/göz bandı ile ilgili kitaplar okumalarını ve bunları takan çocuklar hakkında konuşmalarını isteyin. Belki bir gün “Göz Doktoru” oyunu oynayabilirler. Ya da bir gün “Korsan” oyunu oynayabilirler ve tüm çocuklar bir süre gözlük/göz bandı takarak gezer ve bunun nasıl bir şey olduğunu tecrübe edebilir. Arkadaşlarının da gözlük/göz bandı kullanması çocuğunuzu teşvik edecektir.

6. Çocuğunuza aslında kendinizin de ne kadar çok gözlük/göz bandı kullanmak istediğinizi söyleyin. Evdeki diğer kişilerin/okul arkadaşlarının/ aile üyelerinin de aynı şekilde gözlük/göz bandı kullandığı için onu ne kadar iyi yaptığını ve sağlığına çok iyi baktığı için onu takdir ettiğini söylemelerini sağlayın.

7. Göz bandının üzerine boyama kalemleri ile değişik figürler çizin veya yapıştırın.

8. Oyuncakları ve yumuşak hayvanlarına da gözlük/göz bandı takın.

9. Gözlüğün sağa sola atılacağını, çok büyük olasılıkla birkaç kez kaybolacağını bilin ve mümkünse kırılması zor cinsinden alın.

9. En önemlisi ona kızmayın veya öfkelenmeyin. Kararlı ama pozitif olun. Süreyi yavaş yavaş uzatmak zaman alacaktır ama bu en başarılı yöntemlerden biridir. Özellikle gözlük takan çocuklar, bir süre sonra gözlükle aslında daha iyi gördüklerini farkedecekler ve bunu kendileri talep edeceklerdir. Gerçekten!

İyi şanslar.




A FEW IDEAS TO GET CHILDREN TO WEAR GLASSES/EYE PATCHES

1. Try using small amounts of time for glasses/patch and gradually increase the amount of time the child must wear them. i.e. start with 1 minute if she really hates them. Give lots of verbal praise and perhaps start a reward program.

2.Reserve a favourite play for this purpose. For example I have used books and Disney videos for Robert. He is crazy about them and he was allowed to watch or read only if he wore his glasses. Later I used the same technique for patch. You might have to hold him tightly on your lap and read/watch with him at the beginning.

2. Offer to wear glasses/patch yourself if she will wear them. This will let her know that she is not alone. I'm sure she loves to imitate you. Wear fake (or real if you have them) glasses around the house even when you do not expect her to wear hers. Talk to your husband and friends about how much you love your glasses in front of your daughter but not directly to her. She will tune you out if she thinks you are lecturing her but many children will listen in on adults conversations.

3. Ask the kindergarten if they could read books and talk about children who wear glasses/eye patches. they could play "eye doctor" game or organise a "pirate" day and have all the children use eye patch at least for a while.

4. Tell your daughter how much you wish you could wear a patch. Have her brothers (friends/family members) mention in her presence that they too wish they could have such a cool pair of glasses/patches.

5. Together make stickers or pictures to put on her eye patch.

6. Make glasses/patches for her dolls and stuffed animals.

7. Most of all do not get angry with her. Be firm but very positive. It may take time to gradually increase the amount of time she can stand wearing the glasses/patches but even the most determined child will eventually begin to accept having to wear these frustrating devices.

Good luck.

4 yorum:

Pusulasız Hayat Kitap Sesleri dedi ki...

Merhaba,
Yazılarınızı www.bebekkokusu.com adlı siteden de takip ediyorum ayrıca ben de sitede yazıyorum.
ÇOk özel bir annesiniz.
İnternet ortamında da olsa sizi tanımak güzel.
Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

Çok teşekkürler :)

mine dedi ki...

Şuan 2 yaşındaki kızıma bu uygumaları yapmaya çalışıyorum ne kadar zormuş.Allah yavrularımızı biran önce kurtarsın...Değerli fikirleriniz için teşekkürler.Hoşçakalın.

Adsız dedi ki...

Kolay gelsin :) Biraz sebat, sonra alışıyorlar inanın...